maanantai 11. tammikuuta 2010

Nimifobia ?

Viime aikoina minua on ärsyttänyt hevosten nimeäminen. Itse pyrin mahdollisimman omaperäisiin tai monipuolisiin nimiin, jotka olisivat hevosen alkuperämaan kielellä. Noudatan kyseistä systeemiä jokaisella tallillani kasvatteja nimetessä, eli siis espanjalainen rotu saa espanjalaisen nimen jne. 

Sitten löytyy näitä surullisia Black Boy'ta ja Summer Babya, rotuna saattaa olla mikä tahansa mumbainpuoliverinen, mutta nimi on silti ihan jotain muuta. Varsinkin NJ-näyttelyiden tuloslistoilla törmää näihin, ja se minua ärsyttää kaikkein eniten. En tiedä miksi, mutta minulla on varmaan jonkinasteinen nimifobia. En suostuisi astuttamaan PRE-tammaani orilla jonka nimi on Shadow Man, vaikka se olisi kuinka hieno ja hyvin pärjännyt. Espanjalaisella hevosella tulee olla espanjalainen nimi ja sillä siisti. 
   Tietysti näistä on otettava esimerkkejä. Jos nyt joku vetää herneen nenään, niin se ei paljon minua kiinnosta, nämä ovat ihan minun mielipiteitäni.

Supermassive Black Boy - friisiläisori. Hieno muunnelma Musen Supermassive Black Hole -biisistä, mutta friisiläiselle tämä nimi ei kyllä sovi. Jotenkin kavahdan kauas aina nähdessäni tämän orin sijoituksilla, komea kaveri, mutta nimi pilaa koko hevosen. (saati sitten suku!!)

Ravenwood's Everfrost - PRE-ori. Ei läheskään niin kamala kuin seuraava, jonka linkitän, enkä tämän orin kohdalla jättäisi astutuspyyntöä lähettämättä, mutta silti pikkusen epäilyttää. Ravenwood's kuitenkin taitaa olla kasvattajanimi ja tähän kasvattajanimeen sopii englanninkielinen nimi.

Black Pity - PRE-ori. Tämmösiä oreja saa mun puolesta olla vaikka miljoona, lupaan olla käyttämättä niitä omaan PRE-jalostukseen pelkästään nimen vuoksi (tiedän, olen naurettava). Mutta se, että se vielä sijoittuu paremmin kun omat hevoset ja Vikaruksen kuvilla, niin se ärsyttää (tiedän, olen itserakas). Kammoksuisin myös tuota sukua PRE-hevoseni sukutaulussa, Black Roset ja Night Knightit ei oikein säväytä, vaikka muuten hieno ja panostettu ori !

Take Me Home - akhal tekke-ori. AUTS! Tekkeparka nimetty kuin Beatlesin biisi. Ja suku on samankaltainen, löytyy Someone Like Me'tä ja Miss Sparklea. Siis ihan oikeasti, järki hoi. Miksei tuontihevosiin voi yhtään panostaa ja laittaa vaikka siansaksaks ne nimet. En viitsisi astuttaa tammaani tällä orilla, ihan vaan periaatteen vuoksi. Vaikka jälleen kerran hyvin panostettu ja komea ori.

Black Late Moon - friisiläisori. Musta myöhäinen kuu ? Joskus näissä nimeämisissä pitäisi käyttää myös sitä maalaisjärkeä, jota meille toivottavasti on suotu. Tämän orin tapauksessa se järki on ollut jossain hyvässä piilossa.

Näiden lisäksi on tietysti monia muitakin, kuten esimerkiksi arabitamma Sunrise Avenue, jonka sivut ovat geocitiesin lopun myötä hävinneet. Myönnän, että olen varmasti itsekin sortunut ostamaan/tuomaan hevosia, joilla on Princess Sparkle suvussa (muistaakseni ostin juuri fwb-tamman Jette's Princess tms.) mutta eri asia on käyttää Princess Sparklea jollain itäsaksanhyppyhevosella kuin tavallisella englannintäysiverisellä. 

Saatan nyt taas vähän ylireagoida, mutta tämä ärsyttää vielä enemmän kun itse yrittää kaikkensa että hevoset olisi hyvin nimettyjä ja sitten tulee tämmösiä tapauksia, jotka tietysti menee ja voittaa omat hevoset viissataa-nolla. Kyllä se vituttaa.

Mitä mieltä te ootte ? Jauhanko taas ihan täyttä paskaa vai saattoko mukana olla jotain asiaakin?

14 kommenttia:

  1. IHAN SAMAA MIELTÄ!

    Niiiin raivostuttavaa, itsekin kyllä tarkkaan harkitsisin haluanko jotain tommosta kamalusta kasvatin sukuun. Taisin kirjoittaa tästä samasta vähän aikaa sitten, esimerkkeinä buurinponit Rozzini's Razzberri ja Small Town White Boy, sekä jotkin teket enkunkielisillä nimillä. Aika suurella osalla näistä uusista kamalista tuontihevosista taitaa olla sama tuoja takana.... ><

    VastaaPoista
  2. Hee meidän Everfrost. :D
    Ravenwood's tosiaan kasvattajanimi, ja onpahan hevonenkin sitä aikaa kun ei mulla käynyt mielessäkään että hevoset voisi nimetä jotenkin loogisesti...

    Muttajoo ihan asiaa. Juuri nimien takia saa miettiä parikin kertaa uskaltaako pyytää jotakuta toista tuomaan itselle hevosia. Sieltä saattaa tulla juuri niitä Black Beautyja sun muita. :/


    - TK

    VastaaPoista
  3. Nimenomaan. Siks aina ite tuontihevosia pyytäessä painotan sitä kieltä, että niitten nimien on oltava friisiläisellä esimerkiksi hollantia tai saksaa, ei mitään englantia tai ranskaa. Siansaksa yleensä toimii. :D

    VastaaPoista
  4. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi, vaikka itse nimeänkin saksalaiset puoliveriseni englanninkielisillä nimillä. (Teko?)Syynä tähän on kylläkin se, että halusin käyttää hieman huumoria niiden nimissä ja englanti nyt tuppaa olemaan ainoa sopiva kieli siihen.

    Mutta ahaltek-kasvattieni nimet ovat venäjää tai sitten siansaksaa eli sekoitus vanhempien nimistä.

    Olihan minullakin silloin "aikojen alussa" Thunder Boy (tai jotain sinne päin) -niminen friisiläisherra, mutta siitä on todellakin monta vuotta :D

    VastaaPoista
  5. Et ole ainoa... Meillä ainakin katsellaan nenänvartta pitkin "väärin" nimettyjä hevosia, kuten juurikin noita ahaltekejä, joilla on englanninkieliset nimet. Tosin niitähän vilisee kantahevosten nimissä vaikka kuinka (Sammy's Shake, Veronica's Sweet, Tomahawk's Steel Girl jne) ja toisaalta joskus omienkin kasvattien nimet eivät niin kauheasti poikkea brittinimistä (esim. Gin Sammy, Gin Divina, Gin Paulene jne). Mitä tulee sitten Tuire N:n mainitsemiin saksalaisiin puoliverisiin, niin niistä minä ainakaan en kantaisi huolta, vaikka niillä englanninkieliset nimet olisivatkin. Sopivat ihan hyvin!

    VastaaPoista
  6. Niin, puoliverisille sopii englanninkieliset nimet siinä missä vaikka saksankielisetkin, mutta ihan eriasia on just nämä harvinaiset rodut. Se vaan kuulostaa niin tökeröltä !

    VastaaPoista
  7. Aevan samaa mieltä olen :D

    Kaikki friisit, jotka olen itse nimennyt on yleensä hollantia tai jotain sekasotkua mutta jollain tavalla kuitenkin friisille sopiva. Paitsi poikkeuksena Khimaira, sen nappasin IM-leffasta joskus kuutisen vuotta sitten, ja jostain Chimaera-taruhirviöstähän se on lähtöisin... :D

    Mutta kyllä tulee itsekin vähän kavahdeltua takajaloilleen noihin rodulle täysin sopimattomiin nimiin törmätessä... Kyllä hevonen pitäisi nimetä sopivalla nimellä, aivan kuten mielestäni kasvatusliitteiden jne. tulisi olla "oikeat", esimerkiksi friisillä fan, van, v.d. ja niin edelleen.

    VastaaPoista
  8. Niin, toisaalta itse saatan sotia tätä vastaan kasvattinimelläni d'Amelie, joka siis on ranskankielen omistusmuoto eikä espanjan, vaikka espanjalaisilla kasvateillani käytössä. Eipä siitä ole vielä kukaan tullut valittamaan.

    Friisiläisillä on käytössä v. d'Amelie, joka myös hieman vaihteleva, mutta ei myöskään omasta mielestäni paha. :>

    VastaaPoista
  9. Itse myönnän antaneeni ensimmäiselle ahaltekilleni englanninkielisen nimen, mutta voin sitä sen verran puolustella että silloin en tiennyt tuon taivaallista mistään ahaltekkeja koskevista sivustoista mistä olisi saanut apua nimissä. :> Muutenkin on tullut joitain hevosia typerästi nimettyä, mutta nyt viime vuoden lopuilta olen yrittänyt nimetä kaikki hevoset alkuperämaansa kielellä, mikä ei tällaiselta tumpelolta kuitenkaan aina onnistu.. :>

    VastaaPoista
  10. Samaa mieltä teidän kanssa :). Kierrän kaukaa kaikki esim. teket joilla englannin kielinen nimi. En vain voi ymmärtää mikseivät niiden keksijät voi kurkata hevosmaailma.netin rotuinfoa ja katsoa sitä maata eikä vain läimästä suoraan niille englannin kielisiä nimiä vaikka englanti nyt sattuukin olemaan hyvin yleinen kieli.

    Mulla on ollut ainakin epätekkemäisiä tekkejä, mm. Jambantroe jonka nimi oli kamalin mutta ne oli silloin kun en tiennyt tekeistä vielä oikeastaan mitään :D.

    Vielä vähäjärkisempää mitä en voi ymmärtää on englannin kieliset nimen islanninhevosilla, ne saavat mut oikeasti kiehumaan raivosta kaikkein eniten. Ei vain sovi! EIEIEIEIE! Miksi ihmiset ei voi ymmärtää?!

    Ja tässä ei ollut päätä eikä häntää :D

    VastaaPoista
  11. Joo jotkut Sunrise Avenue-nimiset islanninhevoset saa kyllä mutki kavahtamaan ihan kivasti. En ikimaailmassa ostais sellasta. :D Mitä enemmän vieraita merkkejä, sen parempi.

    VastaaPoista
  12. Mä yhdyn kanssa.. Juuri hankkimassa marwari oria, jolle todellakin nimi tulee olemaan jotain hindua tms. mitä nyt Intiassa satutaankin puhumaan.. Yhden tuonti marwarin hankin ja nimi Hallucination, no joo, menee joten kuten kunhan lisäsin sukutauluun nuita hindun kielisiä nimiä.. Sukuselvitykseen sitten mainintaan jostain intialais-brittiläistaustaisesta kasvattajasta tms, jotta saan nimen selitettyä..

    Mutta en ymmärrä tuota, että jollekkin issikalle, tekelle, berberille tms. annetaan englannin kielinen nimi.. Järkeä..

    VastaaPoista
  13. Intiassa puhutaan kakskytkolmea eri kieltä. Hindi ja englanti yleisimmät, mutta hevoset varmasti nimetään intialaisilla nimillä.

    VastaaPoista
  14. Sekin on, että millä tahansa muulla kasvattajaliitteellä kuin frà -kulkevat issikat saa mut ainakin juoksemaan karkuun. Tarkoitan siis että jos se liite on joku 'of' tai 'from' tai joku sellainen. :/

    VastaaPoista