maanantai 28. joulukuuta 2009

Monenlaista ikääntymistä

Nyt lähiaikoina on virtuaalimaailman uusin muoti-ilmiö, ainakin hevostalli.netin puolella, ollut koko porukan kuohuttaminen ja ns. sääntöjen rikkominen. Eräässä topicissa kyseltiin, miksi shetlanninponit eivät voi kisata kouluratsastuksen grand prix-luokkia, jos joidenkin kasvattajien puoliverivarsat ilmoitetaan joskus jopa ennen syntymäänsä kisoihin. Järkevä kysymys ja ihan järkevä aihe pohtia, mutta silti se sai ht:laiset ärsyyntymään.

Aloittaja sai kysymyksestään monenlaisia vastauksia. Muutama kasvattaja heti tunnusti, että kyllä, heidän hevosensa ja varsansa aloittavat kilpailun heti synnyttyään ja sillä sipuli. Toiset (minä mukaanlukien) käskivät aloittajan vain käyttämään järkeään ja lopettamaan tuollaisen turhan panettelun, ja loput yrittivät oikeasti selittää miksi. Syitähän on monia; jokaisella on erilainen ikääntyminen, jokaisella erilaiset tavat. Toisen varsa ikääntyy yhdessä päivässä kisaikäiseksi, toisella siihen menee viikkoja tai jopa kuukausia.

Mutta tottahan se on, että shetlanninponikasvattajia tai muuten rodusta kiinnostuneita saattaisi hieman hätkähdyttää nähdä jonkun tutun shettiksen nimi KRJ:n GP-luokissa. Eihän se shetlanninponi sovellu grand prix-luokkiin sitten millään, vaikka virtuaalimaailmassa kaikki olisikin mahdollista.

Siitä herää sitten kysymys, että mikä on järkevä ikääntyminen. Itselläni on käytössä kaksi ikääntymistä; laukkamaailman CAS, jossa yksi virtuaalivuosi on 12 irl-viikkoa, sekä VHKR, jossa yksi virtuaalivuosi on yhden irl-kuukauden. Kummatkin omasta mielestä toimivia, joskin CAS mahdollistaa enemmän kisoja ja aikaa panostaa, VHKR on vähän turhan hidas, mutta en viitsi sitä lähteä enää muuttamaan. Itselläni varsat ikääntyvät nelivuotiaiksi neljässä irl-kuukaudessa, eikä siinä mitään nopeutuksia ole. Laukkavarsoilla kisaikään menee rodusta riippuen 2-3 virtuaalivuotta, eli aika monta irl-kuukautta. Ja olen täysin tyytyväinen.

Minä henkilökohtaisesti myös hieman kummaksun sitä, että virtuaalihevoset pitää ilmoittaa kisoihin heti synnyttyään. Eihän tämän toki tarvitse realistista ollakaan, kyllähän omatkin hevoset kisaa useita eri kisoja päivässä, mutta raja pitää jossakin mennä. Itse en varsoja ilmoittele kisoihin, kasvakoon rauhassa, jotta voin keskittyä niihin oikeasti kisaikäisiin.

2 kommenttia:

  1. Heti ekana on sanottava että mitä ihmettä, lueksää pientä mieltä kun se listalta löytyy? :D Ohhoh.
    Tokaks, nyt sää velvotit mut lukemaan tätä ja huomasin että teitti osaa kirjottaa hyvin tekstejä = tästä yks blogi lisää seurattavien listalle.

    Kolmanneks, miten sää voit pitää VHKR:ää liian hitaana? :o Mulle reaali-ikääntymisestä vaihtaminen VAI:hin teki tuskaa, tuntuu ettei ehi mitään tekemää.. Laukkaponeilla toimii toki CAS, ja se on ihan näpsäkkä sekin.

    VastaaPoista
  2. Joo Pieni mieli näytti mielenkiintoselta :D Pakkohan sitä on lukee. Nää ekat tekstit mulla taasen on aika mielenkiintosta skeidaa.

    Kirjotinko mä että VHKR on liian hidas ? Tarkotin kyllä varmaan liian nopeeta :D Joo siis nopeeta tarkotin, enkä hidasta :D

    VastaaPoista